1992 – Tokyo Design Center – Mario Bellini

In addition to the problem of topography the Italian architect, Mario Bellini, had to rise to the further challenge of a U-shaped terrain, part of which was already occupied by another building. The solution is truly ingenious, and although one could certainly say that Bellini has grasped the Japanese sense of urban space, I don’t believe that there is another building like it in all Tokyo. It is a canonical principal of urban architecture that the representative prospect of a building be facing the public space and the rear façade receive a more informal treatment.

Bellini, however, has overturned that principle, keeping the main façade of the Design Center toned down, with the exception of the symbolically tall entrance space, and concentrated the force of the design on the back of the building. The strategy turned out to be brilliant. Seeing as the street front of the Design Center is inevitable cut in two by an existing building, an elaborate façade would have clashed with its banal curtain-wall. Bellini wisely decided not to undertake this duel.

His building withdraws behind a very uneventful façade. Curiously, the expedient of inverting the façades of the building is coherent with the traditional Japanese style of city homes. What makes this building memorable is the open side that by means of an imposing stair connects the street to the rear courtyard


Name: Tokyo Design Center │Type: Office / Commercial│Architect: Mario Bellini│Completed: 1992

Location

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s